Arantxa Rus ervaart bijzondere Roland Garros: ‘Ik speel vooral voor mijn vader’

De negende deelname aan Roland Garros is voor Arantxa Rus de meest speciale van de afgelopen jaren, hoewel het publiek misschien denkt dat ze al lang geen belangrijke rol meer speelt in het internationale top tennis.

De 32-jarige Rus behoort niet langer tot de top honderd speelsters van de wereld en haalde elf jaar geleden voor het laatst de tweede ronde op de gravelbanen van Parijs. Desondanks kan alles in een week tijd veranderen. Vandaag speelt ze haar eerste ronde tegen de Oostenrijkse Julia Grabher.

“Ik heb nu het gevoel dat alles samenkomt”, zegt Rus. “Het gaat goed met mij. Ik heb een prettige week gehad, met drie sterke kwalificatiewedstrijden. Eigenlijk speel ik al de laatste weken goed, misschien zelfs al de laatste maanden.”

Terug naar de top honderd

Een overwinning zou Rus terugbrengen in de top honderd. Alleen al dat idee geeft haar nieuwe energie, na een moeilijke periode. Ze verloor onlangs haar vader. “Maar je moet doorgaan. Ik doe dit vooral voor hem. Hij wilde dit zo, dat geeft me ook weer moed.”

Rus heeft in Spanje een nieuw tennisleven opgebouwd, met alle opstartproblemen die daarbij horen. “Je mist je familie, je mist het thuis zijn. Ik had het daar in mijn eerste jaar erg moeilijk mee”, vertelt ze. “Ik had een aantal mindere jaren. Maar ik wilde het nog een keer proberen, een beetje alles-of-niets. En dat is goed uitgepakt.”

Ze geniet van het leven in Spanje. “Een heel fijn land om te wonen en te trainen, ik kan altijd buiten spelen. En ik vind de mensen leuk, hoe ze me behandelen, hoe ze naar sport kijken.”

Nog enkele jaren tennissen

Ze woont er nu twee jaar en werkt al vijf jaar samen met coach Julian Alonso. Onder zijn strenge regime is ze naar eigen zeggen helemaal opnieuw begonnen. Of zo voelt het tenminste.

“Ik moest aan veel dingen werken”, vertelt de voormalige nummer 61 van de wereldranglijst. Haar tegenstander in de eerste ronde, Grabner, is toevallig de huidige nummer 61. “Ik wil die positie nog steeds proberen te verbeteren, dat is nog steeds mijn doel.”

“Ik heb nu het gevoel dat ik nog wel een aantal jaar wil spelen. Over stoppen denk ik nog niet na. Op dit moment vind ik het tennis ook nog veel te leuk om te doen.”

Plaats een reactie