Van de Zandschulp enthousiast over samenwerking met coach Groeneveld: ‘Hij kan me meer rust bieden’

Toen Botic van de Zandschulp enkele weken geleden contact opnam met Sven Groeneveld over een mogelijke samenwerking, reageerde de coach meteen positief. De tennisser, die in februari afscheid nam van zijn coach Peter Lucassen, en de ervaren Groeneveld hadden na het toernooi van Miami meerdere gesprekken, wat leidde tot een nieuwe samenwerking.

“Sven was verbaasd dat ik zelf contact met hem opnam, aangezien tegenwoordig vaak managementbureaus potentiële nieuwe trainers benaderen”, zegt Van de Zandschulp aan de vooravond van zijn eerste ronde op Roland Garros. “Hij waardeerde het dat ik zelf de telefoon pakte. Dat zorgt ook voor een betere klik met iemand, dan wanneer iemand anders dat voor je doet.”

In de afgelopen weken hebben Groeneveld en Van de Zandschulp elkaar goed leren kennen. Ze brachten twee weken door in Rome, waar Van de Zandschulp samen met Robin Haase de finale van het dubbelspel bereikte. Sinds woensdag trainen de tennisser en de coach twee keer per dag in Parijs. “Ik hoop dat hij zijn ervaring op mij kan overdragen en mij meer rust kan bieden”, zegt Van de Zandschulp.

‘Perfecte combinatie’

Volgens Esther Vergeer is Groeneveld een toonbeeld van rust, gebaseerd op haar ervaringen met de coach. Van de Zandschulp, die op de tennisbaan soms mentaal wisselvallig kan zijn, en Groeneveld lijken dus op het eerste gezicht een ‘perfecte combinatie’.

Daarnaast bevindt Van de Zandschulp zich in een fase van zijn carrière waarin hij de volgende stap richting de top twintig wil maken. Groeneveld heeft door zijn ervaring met topspelers, zowel bij de mannen als de vrouwen, een goed idee van wat daarvoor nodig is.

“Elke trainer heeft zijn eigen aanpak. Ik merk dat Sven vooral vanuit de speler denkt en niet elke speler op dezelfde manier benadert. Dat vind ik zelf heel prettig”, legt Van de Zandschulp uit.

Bijna niet beschikbaar

Het had overigens weinig gescheeld of Groeneveld was niet beschikbaar geweest voor Van de Zandschulp. In maart was de coach tijdens de toernooien van Indian Wells op proef bij het Tsjechische tennistalent Linda Fruhvirtová. Uiteindelijk kwam het echter niet tot een samenwerking.

Van de Zandschulp neemt het maandagmiddag in Parijs op tegen de Argentijnse qualifier Tiago Tirante, een voormalig nummer één bij de junioren. “Ik weet nog niet veel over hem. Dus ik zal het met beelden van YouTube moeten doen. Het is jammer dat ik niet meer informatie heb, maar ik zal mijn best doen om goed voorbereid te zijn”, besluit Van de Zandschulp.

Plaats een reactie