Sabalenka bereikt moeiteloos tweede ronde op Roland Garros, maar ontvangt geen handdruk

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zonder veel moeite de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De 25-jarige nummer twee van de wereld versloeg op het grandslamtoernooi in Parijs de Oekraïense Marta Kostjoek met 6-3, 6-2.

Kostjoek, die op de 39e plaats van de wereldranglijst staat, bereikte eerder dit jaar al de achtste finales op het Franse graveltoernooi. Sabalenka uit Belarus heeft dit echter nog niet kunnen evenaren, aangezien ze nooit verder kwam dan de derde ronde.

De Oekraïense begon sterk en maakte indruk met haar aanvallende returns. Ze kwam zelfs een break voor, maar verloor vervolgens zes games op rij vanaf 3-2, waardoor de wedstrijd beslist was.

Na de wedstrijd werd Kostjoek uitgejouwd omdat ze Sabalenka geen hand gaf vanwege de oorlog in Oekraïne. Aanvankelijk dacht Sabalenka dat het boegeroep voor haar bedoeld was en maakte ze een sarcastische buiging naar het publiek. Later besefte ze dat het gefluit gericht was op Kostjoek en bedankte ze alsnog het publiek.

Sinds de Russische inval in februari vorig jaar weigert Kostjoek handen te schudden met Russische of Belarussische tegenstanders. Ze eist ook dat speelsters uit beide landen de Russische inval in haar land veroordelen.

Begrip

Een dag eerder gaf Sabalenka al aan dat ze enigszins begrip heeft voor Kostjoeks standpunt: “Als ze zich er beter bij voelt om mij geen hand te geven, kan ik daarmee leven.”

“Ik kan me goed voorstellen wat voor reacties ze uit haar thuisland zou krijgen als ze mij een hand zou geven. Daarom begrijp ik het wel”, aldus de winnares van de Australian Open. “Maar tegelijkertijd vind ik dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. Wij zijn slechts atletes. Maar als ze mij haat, oké, ik kan er niets aan doen.”

In tegenstelling tot bij veel andere sporten mogen tennissers uit Rusland en Belarus deelnemen aan toernooien als ze onder neutrale vlag uitkomen. Wimbledon staat dit jaar ook weer toe dat zij deelnemen. Vorig jaar werden Russen en Belarussen nog geweerd.

Plaats een reactie