Groeneveld kan Van de Zandschulp naar de top begeleiden: ‘Een knikje volstaat’

Na zijn verlies tegen Holger Rune in de finale van het ATP-toernooi van Madrid twee weken geleden, was Botic van de Zandschulp enorm teleurgesteld. Hij liet vier matchpoints op eigen service liggen onder druk van de theatrale Noor, waardoor hij zijn eerste ATP-titel misliep.

Kort na deze nederlaag maakte Van de Zandschulp bekend dat hij vanaf het ATP-toernooi van Rome (dat vandaag van start gaat) gaat samenwerken met Sven Groeneveld. Deze Nederlandse topcoach, die eerder met wereldtoppers als Roger Federer, Michael Stich, Monica Seles, Maria Sjarapova en Mary Pierce werkte, moet de huidige nummer 29 van de wereld naar de absolute top begeleiden.

Groeneveld en Vergeer

Om dit te bereiken, heeft Van de Zandschulp rust in zijn hoofd nodig. Dit is precies waar Groeneveld goed in is: rust en zelfvertrouwen creëren bij zijn spelers, soms met niets meer dan een knikje van zijn hoofd.

Dit is het beeld dat Esther Vergeer, de beste rolstoeltennisster aller tijden, heeft overgehouden aan haar samenwerking met Groeneveld. Zij benaderde de coach in 2009 en werkte uiteindelijk vier jaar met hem samen.

Het was niet vanzelfsprekend dat Vergeer en Groeneveld samen zouden werken. Hoewel Groeneveld al veel tennistoppers had begeleid, was rolstoeltennis nieuw voor hem. Toch vond hij dit juist interessant, aldus Vergeer. “We vulden elkaar goed aan: ik had mijn kennis over rolstoeltennis en hij wist precies wat topsporters nodig hadden.”

Eenvoudige en kleine opdrachten

Vergeer had vooral zelfvertrouwen nodig. Jarenlang was zij de te kloppen vrouw in het rolstoeltennis, maar steeds vaker vreesde ze dat haar tegenstanders haar zouden doorgronden.

“Daarom was ik altijd op zoek naar manieren om onvoorspelbaar te zijn”, zegt Vergeer. Groeneveld zag echter dat ze hierdoor juist verkrampte en maakte alles eenvoudiger. “Hij legde de nadruk op het vasthouden aan je eigen spel en het lezen van de tegenstander.”

Wanneer de stress tijdens wedstrijden toch toesloeg, dacht Vergeer aan de lessen van haar coach. “Hij leerde me om die onzekerheid en stress te accepteren en mezelf vervolgens eenvoudige en kleine opdrachten te geven. Ik vertel er nog steeds over in mijn lezingen.”

Met deze aanpak hoopt Van de Zandschulp nu ook de rust en het zelfvertrouwen te vinden om zijn tenniscarrière naar een hoger niveau te tillen, onder begeleiding van topcoach Groeneveld.

Plaats een reactie