Nederlandse padeltoppers willen schitteren in Krakau: ‘Mogelijke opstap naar Olympische Spelen’

De padelfinales van de Europese Spelen in Krakau zullen volgende maand met grote belangstelling gevolgd worden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het Middeleeuwse marktplein in het centrum van de stad vormt het decor voor dit belangrijke evenement.

“Dit toernooi kan een belangrijke stap zijn richting deelname aan de Olympische Spelen in de toekomst”, aldus Jacco Eltingh, technisch directeur van de KNLTB. De voormalig tennisprof is in zijn functie verantwoordelijk voor zowel tennis als padel.

Padel, een snelgroeiende racketsport, maakt voor het eerst deel uit van dit multisportevenement. Tijdens de Europese Spelen krijgt padel de kans om zich te bewijzen naast typische olympische sporten zoals atletiek, zwemmen en wielrennen.

Vier Nederlandse koppels

Nederland zal met vier koppels deelnemen aan de Europese Spelen. Bondscoaches Diego Mieres (mannen) en Milou Ettekoven (vrouwen) hebben vandaag hun selecties bekendgemaakt.

“De bondscoaches moesten voor het eerst echt moeilijke keuzes maken”, zegt Eltingh. “Door de groei van de padeltop in Nederland zijn er helaas enkele spelers teleurgesteld.”

Gisteren voerden de Argentijn Mieres en Ettekoven moeilijke gesprekken met twee mannen en vier vrouwen die op het laatste moment afvielen. De afgelopen dagen hadden zij tijdens trainingsdagen tevergeefs geprobeerd om de bondscoaches te overtuigen.

‘Niveau neemt snel toe’

De KNLTB hecht veel waarde aan een goede prestatie in Krakau. Eltingh zal volgende maand zelf ook afreizen naar het evenement in Polen, dat op 21 juni van start gaat.

“We willen aan het IOC en NOC*NSF laten zien dat we padel als topsport zeer serieus nemen”, legt de voormalig tennisser uit. “Het niveau van de Nederlandse spelers neemt snel toe, hoewel het verschil met de Spaanse toppers nog aanzienlijk is.”

Padel zal niet aanwezig zijn op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Ook vier jaar later in Los Angeles is dit waarschijnlijk het geval. Er is een kleine kans dat het IOC padel alsnog aan het programma toevoegt.

“Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat dit zal gebeuren”, zegt Eltingh. “Maar het IOC zal de Europese Spelen in Krakau zeker nauwlettend volgen.”

De kans is groter dat padel zijn debuut zal maken op de Spelen van 2032 in Brisbane. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de sport aan een aantal criteria voldoen, zoals een bepaald aantal nationale padelbonden.

Tatoeage van de ringen

De Nederlandse padeltoppers kunnen niet wachten op deelname aan de Olympische Spelen. Marcella Koek, samen met Steffie Weterings de regerend Nederlands kampioen, is van plan om de olympische

Plaats een reactie