Vrouwentennis keert terug naar China na Peng Shuai-incident

Internationale proftoernooien in het vrouwentennis zullen dit najaar weer plaatsvinden in China. De Women’s Tennis Association (WTA), de overkoepelende organisatie, heeft na zestien maanden de schorsing opgeheven die in december 2021 werd ingesteld na de plotselinge verdwijning van de Chinese tennisster Peng Shuai.

Peng verdween eind 2021 bijna drie weken lang nadat ze de voormalige vicepremier Zhang Gaoli had beschuldigd van seksueel misbruik. De tennisster verklaarde later dat ze thuis was geweest en dat er geen beperkingen aan haar waren opgelegd, maar deze uitleg werd door de internationale gemeenschap in twijfel getrokken.

Als gevolg hiervan schrapte de WTA de toernooien in China uit bezorgdheid over de veiligheid van de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel en riep op tot een formeel onderzoek naar de beschuldigingen. De wereldbond wilde ook een gesprek, maar dit bleef zonder resultaat.

‘Peng veilig in Peking’

“Ik zie niet in hoe ik onze tennissters kan vragen om in China te spelen als Peng niet vrij mag communiceren en schijnbaar onder druk wordt gezet om haar beschuldiging van aanranding in te trekken”, zei WTA-directeur Steve Simon destijds.

Hoewel er nog steeds niet aan de verzoeken van de WTA is voldaan, is de organisatie tot de conclusie gekomen dat verdere opschorting van de toernooien geen zin heeft. Het gaat bovendien ten koste van de tennissters en toernooien, aldus de WTA, die beweert informatie te hebben dat de inmiddels 37-jarige Peng “veilig met haar familie in Peking woont”.

De toernooikalender van 2023 was al vastgesteld tot en met september. De WTA zal binnenkort de resterende maanden invullen en ook aankondigen welke toernooien er dit jaar nog in China zullen plaatsvinden.

Plaats een reactie