Nederlandse tennisdames beginnen succesvol aan Turkse ‘jungle’ met overwinning op Letland

De Nederlandse tennisdames zijn hun missie om terug te keren naar de wereldgroep van de Billie Jean King Cup succesvol gestart in Antalya, Turkije. In de eerste groepswedstrijd op maandag versloegen zij Letland met 3-0.

Lexie Stevens won haar wedstrijd tegen Diana Marcinkevica met 6-3, 7-5, waarna Lesley Pattinama-Kerkhove Nederland de overwinning bezorgde door Daniela Vismane te verslaan met 6-3, 6-7 (2), 6-3.

In het dubbelspel waren Demi Schuurs en Bibiane Schoofs duidelijk te sterk voor Adelina Lachinova en Beatrise Zeltina: 6-2, 6-1.

Geen toplanden

Naast Letland treft Nederland deze week in groep A ook gastland Turkije, Hongarije en Egypte. Hoewel dit niet de toplanden van weleer zijn, geldt hetzelfde voor de Nederlandse tennisdames.

Oranje presteerde de afgelopen jaren goed in het landentoernooi, maar door het afscheid van Kiki Bertens is Nederland flink teruggevallen.

Het team van bondscoach Elise Tamaëla speelt nu in groep 1 van de Europees/Aziatische zone, het derde niveau van de Billie Jean King Cup. Bertens is als assistent van Tamaëla met Oranje mee naar Turkije gereisd.

“Het is een tennisjungle daar en het format is totaal anders dan wat we de afgelopen jaren gewend waren”, keek Tamaëla eerder vooruit.

Ook Pattinama-Kerkhove gaf toe dat het even wennen is na lange tijd op een hoger niveau te hebben gespeeld met Oranje. “Het wordt een dierentuin met zoveel spelers op dezelfde locatie. Het zal heel anders zijn dan de laatste acht jaar in de Billie Jean King Cup, met wedstrijden tegen één ander land in mooie stadions en veel publiek.”

Afmeldingen

De afmeldingen van Arantxa Rus, Arianne Hartono en Eva Vedder laten zien dat het Nederlandse team op een lager niveau speelt. Het drietal kiest nu voor hun individuele carrière.

“Ik vind het echt heel jammer dat steeds vaker de individuele carrières boven zo’n week worden verkozen. Toen ik zelf nog speelde, wilde ik altijd heel graag voor Nederland spelen. Dat vond ik altijd heel erg bijzonder, of het nou in Antalya was of thuis tegen Spanje”, zei Tamaëla onlangs.

Oranje speelt dinsdag zijn tweede groepswedstrijd tegen Turkije.

Plaats een reactie